Till innehåll

En svensk, en spansk och en Bellman

Program > Soloprogram
      
När jag fick tanken att göra ett konsertprogram med Bellmans melodier låg det inte långt bort att komma in på de, särskilt av barnen omhuldade Bellmanhistorierna. Att Bellmanhistorierna är älskade är inget konstigt - de är ju perfekt formade med en trefaldighet, en tävlan och ett förbluffande avslut som får alla att skratta hjärtligt.
Det var en gång Bellman, en dansk och en finsk som tävlade om vem som kunde vara längst i ett grishus. Dansken gick in först och sedan kom ut efter 1 minut:
– Grisen fes grisen fes!
Då var det finnens tur. Efter 3 minuter kom finnen ut:
– Grisen fes, grisen fes!
Nu var det Bellmans tur, han gick in och efter 5 min kom grisen ut:
– Bellman fes, Bellman fes!
Men rubriken, t ex ”En tysk, en ryss och Bellman” uppfattar barn ofta som en uppräkning av egenskaper. Följaktligen får det då heta: ”En tysk, en ryss och en Bellman”. Det har blivit ett vedertaget uttryck, vilket framgår om man googlar på saken. Själv tycker jag det är lite gulligt, så därför fick detta program sitt namn. Dock blev nationaliteterna satta efter tonsättarnas hemvist. Så svensken, det är jag - spansken är två: Sor och Granados - och sist men inte minst Bellman som ju ofta inte var Bellman utan Roman, Kraus, Agrell eller någon annan samtida tonsättare av populära melodier.

Tillbaka till innehåll