Till innehåll

Den finska enhörningen

Program > Soloprogram
Vårt östra grannland har en storartad musikalisk tradition, med skapande giganter som Sibelius, Merikanto, Erik Bergman, Einojuhani Rautavaara och många fler. Den nyligen bortgångne Rautavaara är kanske mest känd för sin Symfoni nr 7 "Angel of Light" men han skrev också flera omistliga verk för gitarr. Bland de solostycken han skrev utmärker sig "Monologues of the Unicorn" med sina humoristiska blinkningar åt Bach, Debussy, Schönberg och Stravinskij.
Även Erik Bergman, som har blivit mest känd för sina vokal- och körkompositioner, skrev några verk för gitarr. Bergman älskade att experimentera med nya kompositionstekniker och kallades gärna för den ständige avantgardisten. Den Svit op 32 han skrev för gitarr 1953 och är närmast i nybarock stil. Själv betecknade han den som ett av sina bästa verk.
Förutom denna programkärna innehåller detta program med samtida nordisk musik även på musik av ett par svenska tonsättare.
Olov Franzén skrev sin Piece for Guitar 1996 och dedicerade den till mig. Jag har också spelat in den på min CD "Four Centuries of Eternity".
Själv har jag skrivit en astrologisk svit - Zodiak - som jag spelar några satser ur.
     Einojuhani Rautavaara från 1950-talet. Okänd fotograf. Källa: wikimedia
Einojuhani Rautavaara från 1950-talet. Okänd fotograf
Erik Bergman. Källa: wikimedia      
Erik Bergman
Tillbaka till innehåll